Během prvního ročníku uhříněveského světelného festivalu jsme vás během jednoho večera zavedli do míst opomíjených i dosud nepřístupných a ukázali vám město doslova v jiném světle. Během večera se rozsvítily instalace Jakuba Nepraše v zahrádkářské kolonii, “videomappingový cirkus” od FotonX v prostoru před Uhříněveským muzeem, dvě instalace (Jan Hladil a Marek Šilpoch) v bývalém zámku – dnes veřejnosti běžně nepřístupném Výzkumném ústavu živočišné výroby nebo světelná instalace od Hyperbinary v divadle U22.

Pro druhý ročník jsme vybrali jednotné téma, které se víceméně dotýká přímo i nepřímo každého, kdo v Uhříněvsi žije, nebo jí projíždí. Snažíme se postupně rozvíjet diskuzi kolem kontejnerové přepravy, která v podobě nadměrného provozu kamionů v obci trápí nejen obyvatele naší městské části, ale celosvětově představuje jedno z  aktuálních témat. Rádi bychom z Uhříněvsi s největším kontejnerovým překladištěm ve střední Evropě udělali na jeden den v roce místo, kde je možné se bavit o současných problémech tohoto odvětví a jeho budoucnosti. V kreativní a inspirativní atmosféře umocněné na míru připravenými uměleckými instalacemi.

Trasa druhého ročníku má celkem pět zastavení. Hlavním tahákem bude, jak doufáme, projekce v areálu logistického překladiště Metrans - největšího vnitrozemského kontejnerového terminálu ve střední Evropě. Novinkou je festivalové městečko s hudební produkcí a gastro nabídkou. Na své si přijdou ale i děti, pro které si studio Drawetc připravilo speciální instalaci.

Nedílnou součástí světelného festivalu se stane denní program, série přednášek a diskuzí, na kterou jsme pozvali odborníky, námořníky, architekty, zkrátka pestrou společnost lidí, kteří mají k tématu co říct. Z Uhříněvsi se na jeden den stane přístav nových myšlenek a inspirace. Napínáme plachty, sledujte další novinky zde, nebo na našich sociálních sítích. 

Denní program

Festival pořádají spolek Praha Nejvíc a městská část Praha 22 za finanční podpory Hl. města Prahy, Státního fondu kultury ČR a společnosti Metrans, a. s.

Copyright 2024 Praha nejvíc z.s. Všechna práva vyhrazena.